Țara aliată Rusiei care îl trage pe Putin la răspundere: „Să dea dovadă maximă de reținere și să respecte dreptul internațional”

de: Anca Lupescu
29 08. 2022

O țară prietenă cu Rusia a lansat un atac subtil voalat la adresa Rusiei în ceea ce privește centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, în timp ce temerile privind un dezastru se intensifică în urma unui accident la fața locului.

Aliatul Rusiei intervine în problema de la Zaporojie

Un oficial chinez de rang înalt a declarat vineri la ONU că un singur incident ar putea provoca un accident nuclear grav „cu consecințe ireversibile pentru ecosistemul și sănătatea publică din Ucraina și din țările învecinate”.

Geng Shuang, adjunctul reprezentantului permanent al Chinei la ONU, a făcut apel la toate părțile implicate „să dea dovadă de maximă reținere, să respecte cu strictețe dreptul internațional și să reducă la minimum riscul de accidente”, adăugând: „Nu trebuie să permitem ca tragediile accidentelor nucleare de la Cernobîl și Fukushima să se repete”.

Pe lângă o urgență de sănătate publică internațională, un accident grav și o emisie de radiații la centrală ar fi o nouă lovitură pentru economia mondială, deja grav afectată de Covid-19 și de criza energetică.

Avertismentul Chinei este semnificativ, deoarece este poate singura putere mondială cu o influență reală asupra regimului Putin.

Beijingul a emis declarația la doar câteva ore după un incident la Zaporojie – cea mai mare centrală nucleară din Europa – când electricitatea a fost întreruptă timp de câteva ore, potrivit președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Incendii lângă centrala nucleară

Zelenski a declarat că bombardamentele rusești de joi au provocat incendii în gropile de cenușă ale unei centrale pe cărbune din apropiere, ceea ce a deconectat centrala Zaporojie de la rețeaua electrică. Un oficial rus a susținut că Ucraina este de vină.

Generatoarele diesel de rezervă au asigurat continuarea alimentării cu energie electrică a centralei, vitală pentru sistemele de răcire și de siguranță din zonă, a declarat Zelenski.

El a îndemnat organismele internaționale să acționeze mai repede pentru a forța trupele rusești să părăsească situl, situat în sudul țării.

Oleh Savitskyi, un expert în politici energetice din cadrul Ukrainian Climate Network, care a lucrat în cadrul Ministerului Energiei și Protecției Mediului din această țară, a declarat pentru Bulletin of The Atomic Scientists (BOAS) că nu este suficient să se bazeze pe generatoare diesel de rezervă.

„Rușii folosesc centrala nucleară din Zaporojie ca bază militară, ar fi putut să fure acea motorină sau să o folosească pentru vehiculele lor. Nimeni nu știe cât de mult combustibil este disponibil”, a declarat el.

„Aproape în fiecare zi apare un nou incident la centrala nucleară  sau în apropierea acesteia”, a declarat Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

„Nu ne putem permite să mai pierdem timp. Sunt hotărât să conduc personal o misiune a AIEA la centrală în următoarele zile pentru a ajuta la stabilizarea situației privind siguranța și securitatea nucleară de acolo.”

Astăzi, 29 august, șeful AIEA se află în drum spre centrala nucleară, alături de alți inspectori care vor verifica starea în care se află situl.